Δευτέρα 11 Ιουλίου 2022

Σε σένα τελειόφοιτε





Μεγαλώσαμε όλοι με τις διδαχές μιας συγκεκριμένης κουλτούρας, η οποία αναπόφευκτα λειτουργεί ως δύναμη που διαμορφώνει την συμπεριφορά μας, τα συναισθήματα και τον τρόπο σκέψης μας. Σε μια βαλίτσα παρακαταθήκη, κουβαλάμε όλα όσα μας δόθηκαν απο γονείς,  σχολείο, φίλους, εμπειρίες, βιβλία, κτλ.

Στο δρόμο της ζωής, καθώς πορεύεται κανείς, φτάνει μπροστά στην  ανάγκη, να δώσει νόημα στο περιεχόμενο της βαλίτσας. Και τότε το συνειδητοποιεί. Εισέρχεται, χωρίς να το υποψιάζεται, σε ένα φαύλο κύκλο αναζήτησης. Άλλοι αναζητούν το νόημα της ζωής, τον προορισμό του ανθρώπου, απαντήσεις σε ανεξήγητα φαινόμενα, άλλοι πάλι αναζητούν την ευτυχία, την επιτυχία, το χρήμα, την επαγγελματική και προσωπική ολοκλήρωση και άλλοι πώς ανοίγει το βαζάκι της μαρμελάδας και γιατί αναγράφει στο κουτί δημητριακών το προφανές "ανοίξτε εδώ".

Ο Μάσλοου τοποθετεί τις βασικότερες ανάγκες του ανθρώπου σε πυραμίδα, την κορυφή της οποίας κατέχει η ανάγκη αυτογνωσίας και αυτοπραγμάτωσης. Η πορεία προς την αυτοπραγμάτωση είναι ένα καθοριστικό και συνάμα συγκλονιστικό ταξίδι που όταν φτάνει κανείς στο τέλος αναφωνεί την γνωστή φράση "εύρηκα", χωρίς να μπορεί να εξηγήσει πολλά πολλά στους άλλους. Είναι θα λέγαμε η προσωπική κατάκτηση της αλήθειας.

Η κρίσιμη ερώτηση που όλοι λίγο πολύ, αργά ή γρήγορα την κάνουμε: Ποιός είμαι;

Αγαπητέ Τελειόφοιτε/η,

απευθύνομαι σε σένα, που εναγωνιωδώς αναμένεις τα αποτελέσματα των παγκύπριων εξετάσεων. Απο την Γ’ τάξη γυμνασίου "αναγκάστηκες" να πάρεις κάποιες σημαντικές αποφάσεις που αφορούν την εκπαιδευτική και επαγγελματική σου κατεύθυνση. Στην λήψη τέτοιων αποφάσεων, ταλαντεύτηκες μεταξύ προσωπικών και κοινωνικών κινήτρων. Είχες να αντισταθμίσεις τα δικά σου θέλω, ενδιαφέροντα, ικανότητες και αξίες με τα θέλω, τα μπορώ, τις αντιλήψεις και τις αξίες των ανθρώπων που σε περιβάλλουν. Παράγοντες που ασυνείδητα πολλές φορές επηρεάζουν και διαμορφώνουν την επαγγελματική σου ταυτότητα. Ακόμα και τώρα που είσαι πρό των πυλών να "γευτείς" τα αποτελέσματα των επιλογών σου, δεν είσαι απόλυτα σίγουρος για την ορθότητα των αποφάσεων σου.

 Αναμενόμενο.

Η ζωή καλώς ή κακώς σε περνάει απο πολλές εξετάσεις, όχι πάντα γραπτές. Αυτό που πρέπει να κρατήσεις, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα της γραπτής σου επίδοσης, είναι ότι, αυτού του είδους εξετάσεις ΔΕΝ καθορίζουν το ποιός είσαι και το ποιός  μπορείς να γίνεις.

Η επαγγελματική και προσωπική ταυτότητα δεν διαμορφώνεται απαξ και τελειωτικά μέσα σε ένα κύκλο μαθημάτων και εξετάσεων.  Είναι μια συνεχής διαδικασία ανάπτυξης μέσα απο την οποία αποκτάς τις αναγκαίες εκείνες μεταδεξιότητες που σε βοηθούν να λαμβάνεις σημαντικές για σένα αποφάσεις, να εξελίσσεσαι, να προσαρμόζεσαι και να πλησιάζεις ολοένα και περισσότερο στην πολυπόθητη αυτογνωσία.

 Η πορεία είναι εξελικτική.

 Τώρα είσαι εδώ, αυριο κάπου αλλού. Η ικανότητα της ευελιξίας και προσαρμογής στα εκάστοτε κοινωνικά δεδομένα, είναι το κλειδί της επιτυχίας. Τι κι αν ξεκίνησες να γίνεις δικηγόρος, νοσηλευτής, καθηγητής, γιατρός και στην πορεία δεν σου βγήκε; Τι κι αν σου βγήκε αλλά δεν έχει το ενδιαφέρον που προσδοκούσες; Τι κι αν φτάσεις στου δρόμου τα μισά και δεν βρίσκεις νόημα εκεί που είσαι;

Φύγε! δεν είσαι δέντρο!

Κάνε αυτό που θέλεις ΕΣΥ. Άσε τον εαυτό σου να είναι αυτός που έμελλε εξαρχής να είναι, έστω κι αν αυτό προυποθέτει κι άλλες θυσίες.

Ο Ηράκλειτος με την διαχρονική του φράση, "τα πάντα ρεί", υπενθυμίζει ακόμη και σήμερα την ρευστότητα της ζωής. Πολλές φορές ο άνθρωπος, ακόμη και ο πιο προνοητικός, βρίσκεται μπροστά σε καταστάσεις που δεν μπορεί να ελέγξει.

Η έντονη ρευστότητα της επαγγελματικής ζωής, σε συνδυασμό με τις συνεχώς αυξανόμενες μεταβολές στον τομέα της εργασίας ενισχύουν την αβεβαιότητα πραγματοποίησης των αρχικών επαγγελματικών σχεδίων μας.

Για τον παραπάνω λόγο το ζητούμενο στις μέρες μας δεν είναι μόνο η εύρεση κάποιας εργασίας. Στην επιδίωξη αυτή προστίθεται η μέριμνα για τη διατήρησή της ή την αντικατάστασή της, αν χρειαστεί, με κάτι ισάξιο και συμβατό με τα επαγγελματικά ιδεώδη και τις αξίες μας.

Όλα αυτά διαμορφώνουν, τις τελευταίες δεκαετίες, μια νέα τάξη πραγμάτων η οποία προϋποθέτει συνεχή εξέλιξη και ευελιξία.

Άλλωστε ο δρόμος της ανάπτυξης δεν έχει τέλος και είναι υπόθεση αποκλειστικά δική σου! 



Φαίδρα Ξ. Μακρή
Εκπαιδευτικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άφησε το σχόλιο σου